Izdota Heli Lāksonenas dzejas izlase «Kad gos smei» (4)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Apgāds «Mansards» laidis klajā somu dzejnieces Heli Lāksonenas (Heli Laaksonen) dzejas izlasi «Kad gos smei», ko latviešu valodā atdzejojis Guntars Godiņš un ilustrējusi Aija Zariņa, informē apgāda «Mansards» pārstāvji. Izdevumā iekļauti dzejoļi no pieciem krājumiem: «Balods peldei» (2000), «Zemskokden» (2000), «Rabarbersirc» (2002), «Pakusuš sviest» (2006) un «Žubit nes» (2011). Lai labāk saprastu dzejoļus, grāmatai pievienota neliela vārdnīca.

Heli Lāksonena ir viena no populārākajām dzejniecēm Somijā. Publiku viņa iekarojusi un apbūrusi gan ar rakstīto tekstu, gan šarmu, ko liek lietā, lasot savus dzejoļus uzstāšanās reizēs. Heli grāmatas un klausāmgrāmatas (CD) Somijā iznāk desmitos tūkstošu eksemplāru.

Lasītāju un klausītāju interesi rada viņas veselīgā, izprotošā un jūtīgā attieksme pret apkārt notiekošo, cilvēciskais tiešums, psiholoģiskā precizitāte un nevairīšanās no dabiskā, kā arī viņas savdabīgā valoda. Heli Lāksonena dzejoļus raksta un lasa dienvidrietumu somu valodas dialektā. Atdzejojot somu dzejnieci, Guntars Godiņš izmantojis Vidzemes lībiskā dialekta iezīmes un runas veidu, ko lieto Igaunijas pierobežā ap Ainažiem un Salacgrīvu.

Heli Lāksonena dzimusi 1972. gadā Turku, bērnību pavadījusi Ūsikaupunki pilsētā, studējusi Turku Universitātē somu valodu, ieguvusi maģistra grādu filozofijā. 1992. un 1999. gadā līdztekus studijām Turku Universitātē dzejniece Tartu Universitātē mācās igauņu valodu. Studiju laikā Tartu Heli satikās ar igauņu dzejniekiem Janu Rahmanu (Jan Rahman), Contru, Kauksi Ili (Kauksi Üle) u.c., kas raksta dzejoļus Dienvidigaunijas dialektā. Tas rosināja Heli dzejoļus rakstīt pašas bērnības valodā.

Grāmatas «Kad gos smei» atdzejojums tapis ar Somijas Literatūras informācijas centra FILI atbalstu.

Kad gos smei
Kad gos smei Foto: publicitātes

Mēs a gov skatās teļļuk.

Tas skumst pec māt un es pec tēv,

mēs ab diu

liks kamina ugun,

nogrūdis snieg no jumt,

no trepem nodouzis led.

Mēs grib sasniekt apnikum pasouls rekord,

bet tas būs pārak skumig,

un es liek gov mašina

un laiž,

lielveikal mašinplaci uzvelk roķen un tais soulit.

Un oi! Kā man patik, kad gos smei.

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu